'Eenzaamste vogel ter wereld' overleden

De 'eenzaamste vogel op aarde' is overleden. Jan-van-gent Nigel woonde op Mana Island, voor de Nieuw-Zeelandse kust, samen met zijn partner. Die was overigens wel van beton gemaakt.

Milieubeschermers zetten in 1997 tachtig betonnen vogels op Mana Island, met als doel om jan-van-genten er te laten nestelen: die doen dat namelijk graag waar soortgenoten zich ook al genesteld hebben. Ook het geluid van de vogels werd er continu afgespeeld.

Jaren gebeurde er niks, maar in 2013 kwam Nigel langs. Als eerste jan-van-gent in veertig jaar maakte hij van Mana Island zijn thuis en dat deed hij uit liefde: een van de betonnen vogels werd zijn partner.

Nigel maakte de 'dame' het hof en bouwde een nestje voor haar. Een ietwat hopeloze situatie, waardoor de wetenschappers hem de eenzaamste vogel ter wereld noemden. Vijf jaar lang was Nigel de enige - hoewel hij daar zelf anders over gedacht zal hebben - maar vorig jaar kwamen er nog drie soortgenoten aan.

Die soortgenoten kregen geen aandacht van Nigel, tot verdriet van de onderzoekers. Nu werd Nigel gevonden, dood, naast zijn betonnen partner en bij het voor haar gebouwde nest. "Hij stierf nu er net iets fantastisch gaat gebeuren, dit is het verkeerde einde", aldus een onderzoeker.