Willem II klopt Roda in zenuwslopende bekerpot

Willem II heeft in een bloedstollend voetbalgevecht de halve finales van de KNVB Beker bereikt. Tegen Roda JC waren penalty's nodig voor de zege.

In Tilburg creëerde de thuisploeg de eerste goede scoringskansen. Fran Sol werd van scoren afgehouden door doelman Hidde Jurjus en even later raakte Fernando Lewis namens Willem II de paal. Diezelfde Lewis maakte na 37 minuten een domme overtreding op Jannes Vansteenkiste en arbiter Dennis Higler kon niet anders dan de bal op de stip leggen.

Simon Gustafson bleef oog in oog met keeper Mattijs Branderhorst heel koel en hij had amper een aanloop nodig om te scoren: 0-1. Twee minuten later kwam de gastheer echter al langszij. Door miscommunicatie in de Limburgse defensie kopte Vansteenkiste een vrije trap zomaar naar Bartholomew Ogbeche, die vervolgens raak knikte.

Roda JC kwam even onder druk te staan, maar het haalde toch met 1-1 de rust. Kort na de onderbreking namen de gasten opnieuw de leiding. Donis Avdijaj ontsnapte op de linkerflank aan twee tegenstanders en met rechts schoot de 21-jarige Kosovaar de bal heerlijk in de kruising.

In de zoektocht naar een nieuwe gelijkmaker werd Willem II gevaarlijk via Sol. De Spanjaard scoorde niet, maar teamgenoot Konstantinos Tsimikas deed dat na ruim een uur voetballen wel. De Griek mikte met links een vrije trap dwars door het Roda-muurtje langs Jurjus: 2-2.

Avdijaj leek in de slotfase de man van de wedstrijd te worden, want hij maakte 2-3. Op advies van de videoscheidsrechter ging het feestje voor Roda echter niet door, omdat aan de goal een handsbal van Mikhail Rosheuvel voorafging. Ook Willem II werd nog gevaarlijk via onder meer Ogbeche en Thom Haye volleerde tegen de paal, maar er werd niet meer gescoord.

De eerste helft van de verlenging leverde geen grote kansen op, de tweede wel. Invaller Mohamed El Hankouri was al de derde speler van Willem II die pech had en de doelpaal trof. Aan de andere kant had Maecky Ngombo moeten scoren voor Roda. De Belg kreeg de bal na gestuntel van Branderhorst, maar terwijl enkele teamgenoten er veel beter voor stonden, schoot Ngombo van dichtbij wild over.

Penalty's moesten daardoor een beslissing gaan brengen. De eerste negen strafschoppen zaten er feilloos in, waarna Tsiy Ndenge de allerlaatste poging van de reguliere reeks miste. Branderhorst koos de goede hoek en werd de held van Willem II, dat zich halve finalist mag noemen.

Willem II-keeper Mattijs Branderhorst stopt laatste strafschop van Roda JC-speler Tsiy Ndenge (Pro Shots / Toin Damen)