Voorbeschouwing WK veldrijden in Valkenburg

Zaterdag en zondag wordt in Valkenburg het WK veldrijden gehouden. De grote vraag is of Mathieu van der Poel zijn favorietenrol waar kan maken of dat hij bezwijkt onder de grote druk. Het parcours beloofd in ieder geval spektakel. Volgens voormalig wereldkampioen Sven Nys is Valkenburg het mooiste parcours van de afgelopen twintig jaar.

Na vier jaar is het wereldkampioenschap terug in Nederland. In 2014 was Hoogerheide de gastheer, dit jaar is Valkenburg een weekend lang het centrale punt in de mondiale crosswereld. In totaal zijn er vijf titels te verdelen. Op zaterdagochtend start het WK met de wedstrijd voor de Junioren mannen. In de middag vervolgens eerst de wedstrijd voor vrouwen onder 23 jaar en dan om 15.00u de wedstrijd van de Elite vrouwen. De regerend wereldkampioene Sanne Cant is dit seizoen de koningin van het veldrijden echter op het zware parcours in Valkenburg zal ze tegenstand krijgen van diverse concurrenten zoals Eva Lechner, Katie Compton en Pauline Ferrand Prevot, al is het bij de Française de vraag of ze voldoende hersteld is van de zware valpartij van afgelopen weekend. Uit Nederlandse hoek wordt voor het eerst in jaren weinig succes verwacht. Zondag om 11.00u gaan de mannen onder 23 jaar van start en in de middag het hoogtepunt met de Elite mannen. Van der Poel is de grote favoriet met als outsider de Belg Wout van Aert. De overige renners doen normaal gezien alleen mee voor het brons.

Parcours
Het parcours bevindt zich op en rondom de Cauberg en heeft daardoor veel natuurlijke hoogteverschillen. Door de regen van de afgelopen dagen is de ondergrond modderig geworden. Vanwege de afdalingen en ondergrond is een goede stuurmanskunst geen overbodige luxe.


Parcoursverkenning van Belgische ploeg (Bron: Youtube)

Programma
Zaterdag 3 februari
11.00u Mannen Junioren
13.00u Vrouwen onder 23
15.00u Vrouwen Elite

Zondag 4 februari
11.00u Mannen onder 23
15.00u Mannen Elite

Televisie en live stream
De wedstrijden zijn live te volgen via tv en internet. Via NPO1, NOS.NL en Eurosport 2 worden de Elite vrouwen en mannen live uitgezonden. Op de Belgische publieke zenders Eén en Canvas worden alle vijf de wedstrijden live uitgezonden.

Nederlandse selectie
Elite mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corné van Kessel
4. David van der Poel
5. Stan Godrie

Elite vrouwen
1. Maud Kaptheijns
2. Lucinda Brand
3. Annemarie Worst
4. Thalita de Jong
5. Marianne Vos

U23 mannen
1. Joris Nieuwenhuis
2. Jens Dekker
3. Sieben Wouters
4. Maik van der Heijden
5. Kelvin Bakx
6. Thymen Arensman

U23 vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Inge van der Heijden
3. Fleur Nagengast
4. Manon Bakker
5. Yara Kastelijn

Junior mannen
1. Ryan Kamp
2. Pim Ronhaar
3. Luke Verburg
4. Bart Artz
5. Mees Hendrikx

Voorbeschouwing WK veldrijden in Valkenburg (Pro Shots / George Deswijzen)
Voorbeschouwing WK veldrijden in Valkenburg (Pro Shots / George Deswijzen)