Atletiekbond wil 'extreem veldlopen' op Olympische Spelen

De internationale atletiekbond IAAF heeft laten weten een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te willen zien: een 'extreme' versie van veldlopen, eentje die meer edgy is dan de huidige variant waarbij - zoals de naam al grotendeels suggereert - vooral door een veld gelopen wordt.

De IAAF wil graag een competitieve, maar compacte serie internationale wedstrijden neerzetten om de discipline populairder en groter te maken. Veldlopen stond in 1912, 1920 en 1924 al op het programma van de Spelen, maar keerde sindsdien niet meer terug. Men zou het een mooi moment vinden om dat in Parijs eindelijk te laten gebeuren, want het is dan precies honderd jaar na de Spelen van Parijs in 1924.

Met name het veldlopen in Parijs in 1924 zorgde voor nogal wat consternatie. Het was gruwelijk heet, waardoor de één na de ander tegen de grond ging, en dat het parcours langs een aan de lopende band rook uitspuwende fabriek liep hielp ook niet echt mee. De legendarische Vliegende Fin Paavo Nurmi won er net als vier jaar eerder in Antwerpen het goud.

Het al lange tijd door Oost-Afrikanen gedomineerde veldlopen staat dit jaar in Buenos Aires voor het eerst op het programma van de Jeugd Olympische Spelen. In de afgelopen jaren zijn er al stemmen opgegaan om de sport aan het programma van de Winterspelen toe te voegen, maar vanuit de andere sporten kwam er nogal wat tegenstand: zo vindt men dat sporten op de Winterspelen op ijs of sneeuw gehouden moeten worden.

Men heeft nog wel even de tijd om de plannen op orde te krijgen, want vermoedelijk worden eventuele nieuwe onderdelen in al op het programma staande sporten pas in 2021 bepaald door het IOC. Hoe men het parcours precies 'extremer' wil maken is nog niet duidelijk, maar een optie zou bijvoorbeeld zijn om het mountainbikeparcours te gebruiken, waardoor de obstakels als rotsen, korte steile klimmetjes en boomwortels al aanwezig zijn.