'Rusland' met 169 sporters naar Olympische Spelen

De 'Russische' ploeg op de Olympische Winterspelen van komende maand zal bestaan uit 169 sporters. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de lijst met sporters die onder neutrale vlag uit zullen komen goedgekeurd.

Veel medaillekandidaten zijn in de laatste week waarin sporters geselecteerd konden worden alsnog geweigerd door het IOC. Onder meer shorttracker Viktor Ahn, biatleten Anton Shipulin en Evgeniy Garanichev, rodelaarster Viktoria Demchenko en langlaufer Sergey Ustiugov kregen op het laatste moment te horen dat ze toch niet naar Pyeongchang mogen - in het geval van Ahn zelfs toen hij zijn olympische uitrusting aan het ophalen was.

De atleten zullen in neutrale kleding te zien zijn onder de naam Olympic Athletes from Russia (OAR). Russische vlaggen zijn in welke hoedanigheid dan ook verboden. Het IOC heeft een set richtlijnen gepubliceerd voor de Russen, waarin onder meer staat te lezen dat het gedrag van elk individu bijdraagt aan het eventuele opheffen van de schorsing van Rusland. De kans bestaat zo dat de schorsing op de laatste dag opgeheven wordt en de Russen onder eigen vlag de sluitingsceremonie bij mogen wonen.

In totaal werden zo'n vijfhonderd sporters ter goedkeuring bij het IOC ingediend. Daar vielen er 111 al snel van af, en van de 389 overgebleven sporters heeft men er uiteindelijk 169 goedgekeurd.