Chernousov wint langlaufklassieker Marcialonga

Langlaufer Ilya Chernousov heeft zondag de Marcialonga gewonnen, de 70 kilometer lange klassieker op de langlaufkalender, zoals de meeste van dergelijke wedstrijden volledig afgewerkt in klassieke stijl.

De wedstrijd wordt gehouden in de Italiaanse provincie Trentino, met start in Moena. Via het Val di Fassa en Canazei komen de deelnemers dan uiteindelijk in het Val di Fiemme uit bij de finish in Cavalese.

Op de deelnemerslijst stonden naast de erkende specialisten op de marathons - mannen als de Noren Anders Aukland en Tord Asle Gjerdalen - ook onder meer drie Russische biatleten. Anton Shipulin, Maxim Tsvetkov en Olga Podchufarova hoorden eerder in de week dat ze niet naar de Olympische Spelen mogen en dus deden ze maar mee aan de Marcialonga. Ook de legendarische Noor Bjørn Dæhlie verscheen aan het vertrek.

Tijdens de wedstrijd wist niemand echt weg te springen uit de grote groep, waar langzaam maar zeker meer en meer deelnemers achteraan weg begonnen te vallen. Bij het ingaan van Cavalese waren nog vier man over, waaronder Gjerdalen, die de vorige drie edities won. Hij moest het tempo echter laten gaan en in een fraaie sprint-à-deux was de Rus Chernousov de Noor Tore Berdal de baas.

Bij de vrouwen was al zeer snel duidelijk dat het tussen twee ervaren dames ging. De Tsjechische Katerina Smutna en de Zweedse Britta Johansson Norgren, al geruime tijd 's werelds beste langlaufsters op de lange afstanden, legden bijna de hele 70 kilometer samen af. De twee vochten net als vorig jaar een prachtig duel uit in de laatste meters, waarbij het dit keer Norgren was die de zege pakte.