Russische rodelaars slaan toe in strijd met Duitsland

Rodelaar Semen Pavlichenko heeft zich in het Letse Sigulda gekroond tot Europees kampioen. De Rus won tevens de laatste reguliere World Cup-wedstrijd van het seizoen: het weekeinde in Sigulda doet dienst als World Cup én EK.

Pavlichenko was de snelste in run één, maar werd flink uitgedaagd door de Duitser Felix Loch, die komende maand voor zijn derde opeenvolgende olympische titel gaat. Loch kwam uiteindelijk 0,011 seconde tekort om Pavlichenko te verslaan, terwijl met Roman Repilov op 0,112 seconden een tweede Rus het podium mocht bestijgen.

Wereldkampioen Wolfgang Kindl maakte grote indruk: in run één kwam hij niet verder dan plek zeventien, maar een ijzersterke tweede run hielp de Oostenrijker op weg naar plaats vijf. Ook de Slowaak Jozef Ninis kende een geweldigde tweede run, de snelste van allemaal. De veteraan steeg daardoor van de 21e naar de zevende plaats.

Sprints
Ook in Sigulda stonden de sprintwedstrijden weer op het programma: dezelfde startlocatie, maar de tijd begint pas halverwege de run te tellen, zodat de start minder belangrijk is. De Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken wonnen bij de dubbels, waar de Letten twee duo's op het podium hadden. Andris en Juris Sics eindigden op 0,087 als tweede, Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins pakten op hun thuisbaan de derde plek, mede geholpen door een enorme fout van de Duitsers Tobias Wendl/Tobias Arlt.

Bij de vrouwen ging de winst, net als in de reguliere wedstrijd op zaterdag, naar Tatyana Ivanova. De Russische klopte Natalie Geisenberger uit Duitsland met 0,005 seconden, terwijl de 20-jarige Letse jeugdolympisch kampioene Kendija Aparjode op 0,113 een verrassend podium pakte. 

Repilov zegevierde bij de mannensprint, maar de aandacht ging vooral uit naar Ninis. De 36-jarige Slowaak eindigde op 0,072 op een sensationele tweede plaats, vooral door een werkelijk fenomenaal slotstuk. Het was voor de vedette pas de eerste podiumplek ooit. Loch gaf 0,138 seconden toe op Repilov en pakte de derde plek.

Estafette
Met Pavlichenko en Ivanova in het team waren de Russen wellicht favoriet voor de estafette, hoewel Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov in de dubbels beduidend minder zijn dan de Duitsers Eggert/Benecken. Het bleek echter precies genoeg: Ivanova en Pavlichenko bouwden een dikke halve seconde voorsprong op ten opzichte van Natalie Geisenberger en Loch, waarna Eggert/Benecken het gat niet konden dichten en op 0,151 strandden. 

Achter het Duitse sterrenteam - Geisenberger, Loch en Eggert/Benecken wonnen allemaal het eindklassement in de World Cup - ging plek drie naar thuisland Letland. Aparjode, Inars Kivlenieks en de gebroeders Sics wisten Duitsland zelfs nog bijna te verslaan, maar kwam 0,028 seconden tekort.