Twintigste grandslamtitel voor Federer

Voor de twintigste keer heeft Roger Federer een grandslamtitel binnengehaald. De Zwitser was in de finale van de Australian Open in vijf sets te sterk voor de Marin Cilic (6). Voor Federer is dit zijn zesde titel in Melbourne.

Federer leek op weg naar een snelle, nadat hij de eerste set snel met 6-2 wist binnen te halen. De 36-jarige voormalig nummer één van de wereld serveerde echter daarna vrij dramatisch en zag Cilic steeds meer in de wedstrijd komen. De Kroaat wist de tweede set zelfs binnen te halen in de tiebreak, wat het eerste setverlies betekende voor Federer dit toernooi.

Toch leek het niet direct spannend te gaan worden, want na een slordige game in de derde set van Cilic pakte Federer het initiatief weer en pakte de derde set met 6-3. Een vroege break in de vierde leek de wedstrijd al te beslissen in het voordeel van de Zwitser. Cilic rechtte echter zijn rug, pakte vier games op een rij en dwong daarmee een beslissende vijfde set af.

In die set kreeg Cilic de eerste kansen op een break, maar het was Federer die wist toe te slaan. Dat betekende de knock-out voor Cilic, die voor de negende keer in tien duels het onderspit moest delven in een partij tegen Federer. De Zwitser sloeg op 5-1 bij zijn eerste matchpoint toe en behaalde daarmee zijn twintigste grandslamtitel. 

Naast de zes titels wist Federer eenmaal Rolland Garros, achtmaal Wimbledon en vijfmaal de US Open op zijn naam te schrijven.