Celstraf en jeugddetentie na groepsverkrachting Zwolle

Drie verdachten van een groepsverkrachting in Zwolle hebben hun straffen opgelegd gekregen. Eén van hen moet twee jaar de cel in, twee anderen kregen negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

In augustus vorig jaar ging het slachtoffer 's avonds op bezoek bij haar vriend, waar ook nog drie van zijn vrienden aanwezig waren, net als hij van Eritrese afkomst. Die drie vroegen de vrouw of ze seks met hen wilde hebben, wat ze weigerde.

Met haar vriend had ze in de slaapkamer uiteindelijk wel seks, waarna de drie anderen al snel de slaapkamer binnen kwamen. Daar probeerden ze alsnog seks met haar te hebben, ondanks verbaal en fysiek tegenstribbelen. Eén van hen, destijds 16 jaar, slaagde erin om bij het slachtoffer binnen te dringen en hij was als enige in de rechtszaal aanwezig om zijn straf te horen: negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Eenzelfde straf was er voor een 17-jarige verdachte, terwijl de nu 19-jarige Filemon G. twee jaar moet brommen. De (toenmalige) vriend van het slachtoffer is vrijgesproken, omdat de rechtbank het niet bewezen achtte dat het zijn bedoeling was dat de drie zijn vriendin tot seks dwongen.

De volledige uitspraken zijn hier te vinden.