Youp vindt woord pisnicht 'gewoon Amsterdams'

Youp van 't Hek heeft in zijn NRC-column van zaterdag verlaat gereageerd op de commotie die drie maanden geleden ontstond toen hij Gijs van Dam, de man die door Jelle Brandt Corstius wordt beticht van verkrachting, een "enge pisnicht" noemde. Op sociale media en in de VPRO-gids werd er boos gereageerd op het feit dat Van 't Hek die term gebruikte. Critici stelden dat het bezigen van dit soort termen homofobie in de hand werkt en stereotyperingen over LHBT bevordert.

"Ik had meteen bonje", schrijft de cabaretier zaterdag in NRC. "Ik kreeg boze brieven van allerlei deugende fatsoensrakkers dat dit echt niet kon en er verscheen in een of ander obscuur omroepblaadje ook nog een boze column van een meneer. Hij meende dat pisnicht een homofoob scheldwoord is."

Van 't Hek moest hier vooral om lachen, schrijft hij. "Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen. Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij die woorden geleerd. Woorden die ik absoluut niet af wil leren."

De cabaretier snijdt de zaak opnieuw aan omdat het NOS Journaal afgelopen week bekendmaakte voortaan over 'witte' in plaats van 'blanke' mensen te spreken. "Ik moest deze week zo lachen om die politiek correcte hoofdredacteur van het NOS-Journaal", stelt Van 't Hek. "Wat een lulkoek, dacht ik. In plaats van lulkoek had ik hier ook kletspraat kunnen schrijven, maar... kletspraat is geen lulkoek. Lulkoek was niet door de Taalcommissie gekomen."

Youp vindt woord pisnicht 'gewoon Amsterdams'
Youp vindt woord pisnicht 'gewoon Amsterdams' (Foto: BuzzE)