AIVD infiltreerde Russische hackersgroep tijdens verkiezingen VS

Inlichtingendienst AIVD heeft in 2014 een netwerk van de Russische hackersgroep Cozy Bear geïnfiltreerd. Daarmee werd volgens de Volkskrant en Nieuwsuur informatie ingewonnen over Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Door de hack kon de AIVD onder meer zien hoe de Russen virtueel binnen wisten te komen in het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en het bestuur van de Democratische Partij. Amerikaanse en Nederlandse bronnen meldden dat de Nederlandse infiltratie cruciaal bewijs leverde voor de Russische inmenging in de verkiezingen.

Het is niet precies duidelijk welke informatie de AIVD concreet verkregen heeft - op informatie over de identiteit van Cozy Bear-leden na. Zo werd via een beveiligingscamera van elke bezoeker van de ruimte waar Cozy Bear-hackers zich bevonden een foto gemaakt, waarna deze in Zoetermeer werden vergeleken met bekende Russische spionnen. De AIVD heeft de FBI op de hoogte gebracht en die zijn vervolgens een onderzoek gestart, wat inmiddels wordt geleid door speciaal aanklager Robert Mueller. 

Nieuwsuur doet hier uitgebreid uit de doeken hoe een en ander is gelopen, inclusief een tijdlijn.