Vijfde en vierde X-Games-goud in halfpipe voor Bowman en Wise

In het Amerikaanse Aspen is de 22e editie van de Winter X-Games van start gegaan, de 'Olympische Spelen voor extreme (winter)sporten'. In het snowboarden en freestyleskiën staat vrijwel de hele wereldtop weer aan de start van wat dit keer de laatste graadmeter voor de Olympische Spelen van volgende maand is.

Donderdagnacht (Nederlandse tijd) stonden de eerste twee grote finales op het programma: die voor de freestyleskiërs in de halfpipe, in de VS toch vooral de SuperPipe genoemd. Bij de vrouwen ging de winst naar de 24-jarige Amerikaanse Maddie Bowman en dat was geenszins de eerste keer: sinds 2012 eindigde ze elk jaar op het podium, met zilver in 2012 en brons in 2017, waardoor het donderdag dus haar vijfde gouden medaille was.

Olympisch kampioene Bowman versloeg landgenote Brita Sigourney en de Canadese Cassie Sharpe, door de 92.00 punten die ze in haar tweede van drie runs haalde. Ook bij de mannen ging het goud naar de regerend olympisch kampioen. David Wise won na 2012, 2013 en 2014 zijn vierde gouden medaille door landgenoten Alex Ferreira en Torin Yater-Wallace te verslaan.

De winnende run van Bowman (Bron: YouTube)

De winnende run van Wise (Bron: YouTube)