Paus: 'Eerste nepnieuws stond in de Bijbel'

Het is al geruime tijd nogal een dingetje: nepnieuws, tegenwoordig overal breed uitgemeten op internet. Het is echter zeker niet iets van de laatste tijd, want niemand minder dan Paus Franciscus heeft gezegd dat het allereerste nepnieuws al gehoord werd door - volgens sommigen - 's werelds eerste mensen.

In de Bijbel lezen we dat een slang in de Hof van Eden er in slaagde Eva over te halen tot het plukken van de befaamde verboden vrucht. God had er een boom neergezet waar Eva en haar geliefde Adam absoluut niet van mochten eten, op straffe van de dood. 

De slang toonde zich een heuse matennaaier, want hij vertelde Eva juist dat zij en Adam bij het plukken van de vrucht net zo zouden worden als God. Eva trapte in het antieke staaltje nepnieuws, waarna het duo uit het paradijs verbannen werd.

"Het is een sluwe, gevaarlijke vorm van verleiding, die zich langzaam een weg naar het hart baant met valse, maar aanlokkelijke argumenten", schrijft de kerkvader. "Het zorgt voor arrogantie en haat, dat zijn de gevolgen van onwaarheden."

Volgens Franciscus zetten hedendaagse verspreiders van nepnieuws eenzelfde soort 'slangentactieken' in. Het aan het licht brengen hiervan ziet hij als taak van journalisten en gebruikers van social media, 'omdat het een missie is.'

Het beste middel tegen onwaarheden is voor de paus vrij simpel: mensen die bereid zijn om te luisteren en een eerlijke dialoog aan te gaan, ongeacht hun mening. Daarbij moeten mensen van het goede uit willen gaan, en verantwoordelijk zijn met de taal die ze gebruiken.