Toplanglaufer Northug niet naar Olympische Spelen

De Noorse langlaufbond heeft woensdag bekendgemaakt welke langlaufers het meest succesvolle land ooit op de Winterspelen zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Pyeongchang, komende maand.

De meest opvallende afwezige is zonder meer Petter Northug. De 32-jarige Noor won twee keer olympisch goud - plus nog één keer zilver en drie keer brons - en pakte dertien wereldtitels. In de afgelopen twee seizoenen heeft hij het echter bijzonder zwaar en komt hij er - als hij überhaupt aan de start verschijnt - totaal niet meer aan te pas.

Het doek voor Northug lijkt nu dan ook definitief gevallen, nadat laatste pogingen om zich deze maand in het team te skiën mislukten. De grote sterren bij de mannen zijn Martin Johnsrud Sundby en de pas 21-jarige Johannes Høsflot Klæbo, van wie de nodige (gouden) medailles verwacht worden. Ook bij de vrouwen heeft Noorwegen met onder meer Marit Bjørgen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla en Ingvild Flugstad Østberg in principe op elk onderdeel een serieuze kans op goud.