Een Munch voor het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft een belangrijke aankoop gedaan. Het betreft het portret Felix Auerbach dat de Noorse schilder Edvard Munch in 1906 maakte in opdracht van de Duitse natuurwetenschapper Auerbach. Het werk werd gisteren, op de 74e sterfdag van Munch, voor het eerst aan het publiek getoond. Het schilderij is het enige portret van Munch in een Nederlandse collectie en het is tevens de eerste keer dat het schilderij in Nederland te zien is. 

Het schilderij is kenmerkend voor het oeuvre van Munch en past prima in de collectie van het Van Gogh Museum. Zowel het werk als de levens van Van Gogh en Munch vertonen overeenkomsten. “Dat wij onze collectie nu hebben kunnen verrijken met een prachtig schilderij van Munch, waarin zijn affiniteit met Van Gogh ook nog eens duidelijk zichtbaar is, is de vervulling van een langgekoesterde droom.” aldus Axel Rüger, directeur van het museum.

Munch & Van Gogh
Van Gogh en Munch worden vaak in één adem genoemd. Munch koesterde, volgens het museum, een grote bewondering voor Van Gogh, wiens werk hij rond 1890 leerde kennen. Net als Van Gogh streefde hij naar modernisering van de kunst. Beiden ontwikkelden een expressieve en kleurrijke beeldtaal om uiting te geven aan de universele emoties van het menselijk bestaan, waarbij Munch op onconventionele wijze met zijn materiaal en technieken experimenteerde. 

De aankoop van dit werk is mede mogelijk gemaakt door de steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt,  het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de leden van The Yellow House (de weldoeners van het museum).

Nibb-it, moderator van C&H en TTK op het forum: "Eindelijk is een van Munch's portretten op topniveau permanent in Nederland te zien. Bravo."

Felix Auerbach door Munch (Foto: ANP)
Felix Auerbach door Munch (Foto: ANP)