Coach olympische ijshockeyploeg VS (53) overleden

De coach van de Amerikaanse ijshockeyploeg voor de Olympische Spelen van volgende maand, Jim Johannson, is plotseling overleden. De Amerikaanse ijshockeybond maakte bekend dat Johannson zondagochtend in zijn huis in Colorado Springs niet meer wakker werd. De manager is 53 jaar geworden.

Johannson speelde in zijn actieve loopbaan veelal in de wat lagere competities in de VS en kwam niet uit in de NHL. Wel speelde hij in 1988 en 1992 voor de VS op de Olympische Spelen. In de afgelopen periode moest hij het voor elkaar krijgen om een goed Amerikaans team te smeden, zonder daarbij de sterren uit de NHL te gebruiken - de spelers in 's werelds sterkste competitie mogen dit jaar niet naar de Spelen vanwege onenigheid tussen de NHL en het IOC.

De coach haalde veel plezier uit die lastige opdracht: "Een van de leukste dagen die ik ooit gehad heb was de dag waarop ik vijftien, zestien jongens 's ochtends vroeg vanuit huis belde om te vertellen dat ze in het olympische team zaten. Ook de dag waarop ik de laatste jongens belde om te zeggen dat ze het hadden gehaald was geweldig, het betekende zoveel voor me dat ik die jongens mocht vertellen dat ze ons land zouden vertegenwoordigen", vertelde Johannson onlangs nog.