Langlaufer Poltoranin klopt Klæbo, Pärmäkoski verrast

Langlaufer Alexey Poltoranin heeft in het Sloveense Planica de World Cup-wedstrijd over vijftien kilomeer klassieke stijl gewonnen. De Kazakhse specialist op de klassieke stijl bleef bij alle tussentijden in de buurt van de jonge Noor Johannes Høsflot Klæbo en sloeg in de slotfase toe.

Op twaalf kilometer lagen de twee nog vrijwel op gelijke hoogte, bij de finish was Poltoranin dik dertien seconden sneller. De Zweed Calle Halfvarsson eindigde op 42 seconden als derde, voor zes Noren en Russen. Vooral Mattis Stenshagen was daarbij verrassend: de nog onervaren Noor pakte een zevende plek, veruit zijn beste resultaat ooit.

Bij de vrouwen, die tien kilometer voor de kiezen kregen, ging de overwinning verrassend naar de Finse Krista Pärmäkoski. De specialiste op de klassieke stijl vocht een spannend duel uit met de Zweedse Charlotte Kalla, die onderweg lang de snelste tussentijden liet noteren. Met een goede kilometer te gaan lag Pärmäkoski 0,9 seconden achter, maar aan de finish bleek ze 3,6 tellen sneller. De rest was kansloos: World Cup-leidster Heidi Weng werd op een dikke halve minuut derde, voor de Oostenrijkse Teresa Stadlober.