FOK! Wat een weer: nat en glad

De dag begint met brede opklaringen maar vooral in de kustgebieden kan soms nog een enkele winterse bui van zee het land optrekken. Omdat de temperatuur met name landinwaarts rond het vriespunt ligt, komt er plaatselijk gladheid voor. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en in de avond trekt van het zuidwesten uit een gebied met regen en natte sneeuw over het land. De maximumtemperatuur komt uit rond 5°C. De west tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer aanvankelijk nog vrij krachtig. Later op de dag draait de wind naar zuidelijke richtingen en neemt dan aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig.

In de nacht naar maandag breidt de neerslag zich over het gehele land uit. Soms komt er natte sneeuw voor, in het noordoosten kan het zelfs enige tijd sneeuwen. De sneeuw kan daar voor gladheid zorgen. De minimumtemperatuur ligt tussen 0°C in het noordoosten en +3°C in het zuidwesten van het land. De wind komt uit zuid tot zuidoost en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de nacht draait de wind in het zuidwesten van het land naar het west.

Maandagochtend trekt de neerslag naar Duitsland weg en breekt de zon soms door. In het noordoosten kan sneeuw aanvankelijk nog voor gladde wegen zorgen. De temperatuur loopt op naar ongeveer 8°C. De wind is matig en komt uit een west tot noordwestelijke richting, in het noordoosten komt de wind aanvankelijk uit het zuid tot zuidoosten. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Station Leiden bij het vallen van de avond (Foto: DJMO)
Station Leiden bij het vallen van de avond (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!