Noor Tande leidt WK skivliegen na eerste dag

Schansspringer Daniel André Tande gaat na één dag aan de leiding op het wereldkampioenschap skivliegen in het Duitse Oberstdorf. Op vrijdag stonden twee sprongen op het programma, zaterdag worden de medailles bepaald na de vierde en laatste ronde. 

Tande was zowel in de eerste als in de tweede ronde de beste en vloog zo een prima voorsprong bij elkaar ten opzichte van thuisfavoriet Richard Freitag, die in beide ronden de tweede plek pakte. Ook de Poolse Vierschansentournee-winnaar Kamil Stoch was uiterst stabiel: in beide ronden liet hij de derde vlucht zien, waardoor de dubbel olympisch kampioen halverwege op plek drie staat.

De drie lijken de medailles onderling te gaan verdelen, want de gaten naar de rest zijn groot. Dat had onder meer te maken met de lastige weeromstandigheden. Vooral veteraan Noriaki Kasai werd daar het slachtoffer van. De 45-jarige Japanner stond na één ronde nog op een respectabele zesde plek, maar was door flink wat rugwind kansloos in ronde twee en zakte naar de 27e stek.

Zaterdag gaat de wedstrijd om 16.00 uur verder, live te zien op Eurosport en ARD en uiteraard te volgen via het FOK!forum.