Verbazing over ophef over Boef op Eurosonic

De reacties op de uitspraken van rapper Boef hebben tot verbazing geleid bij zijn management. "Radio-dj's die zeggen we draaien hem niet meer, die hem toch al niet draaiden. Festivals die hem niet eens geboekt hadden, die zeggen dat ze het hebben gecanceld. Dat vond ik heel erg", zei Glen Faria, die bij Boef's management SPEC. werkt, tijdens een debat op festival Eurosonic in Groningen.

Boef kwam in opspraak nadat hij vrouwen die hem uit de brand hadden geholpen na autopech had uitgescholden voor hoeren (kechs). "We schrokken wel van wat hij zei, want het leek net alsof hij het meende" aldus Faria. "En we schrokken van het feit dat hij niet door had dat hij eigenlijk met heel Nederland aan het communiceren was."

Toch is dit soort taalgebruik in de hiphopscene niet ongebruikelijk. Volgens Faria, die zelf als MC Fit deel uitmaakt van rapgroep Flinke Namen, worden woorden als 'ho's en bitches' hier niet zo kwetsend ervaren. "Maar zodra iemand van buiten het hoort, denkt ie wat is dit? Wij hadden met Flinke Namen een liedje dat heet 'Er zijn hoeren in de tent'. En dan vroegen we het publiek 'wie zijn hier allemaal hoeren? En dan stak iedereen zijn hand op. Een keer is mijn moeder komen kijken en die zei: dus dit doe je als je naar de studio gaat? Die vond het verschrikkelijk. Je kan die mensen toch geen hoer noemen?"

Hierbij wordt natuurlijk de eerste reactie van Boef makkelijk opzij geschoven. In reactie op alle ophef wist Boef namelijk via een video nog te melden dat je als je thuis braaf zit te studeren en naar je moeder luistert je een vrouw bent, maar als je op een feest rondloopt in een rokje je gewoon een hoer bent. Dat detail maakt het relaas over 'taalgebruik in de rapwereld' een beetje leugenachtig natuurlijk.

Debat boven boycot

Claartje Nicolas, die als projectleider Bevrijdingsfestivals vorig jaar betrokken was bij de ophef over het ambassadeurschap van hiphopformatie Broederliefde, verbaasde zich ook over de reacties op Boef's uitlatingen. "Hoe kan het nou dat iedereen ineens over Boef valt, terwijl er op een festival ook zo drie andere artiesten kunnen staan die teksten hebben waarover je kunt vallen?" Ze beschrijft het als een "soort heuvel, iedereen valt er nu over en handelt ernaar".

Volgens Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam oordelen mensen heel snel. De maatschappij weet te weinig over hoe bepaalde termen worden gebruikt in de hiphopcultuur, meent hij. "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat als iemand 's nachts is geholpen door drie meisjes, dat hij die zou willen kwetsen." aldus de ietwat naïeve hoogleraar.

Het debat volgde nadat was besloten het optreden van Boef op Noorderslag zaterdag door te laten gaan. De festivaldirectie besloot het debat boven de boycot te stellen. Faria zei dat er wel even angst was over het verloop van dit optreden. "We willen ook niet dat hij van het podium wordt 'geboed'. Maar als dat gebeurt, dan is dat de reactie. We hebben tegen hem gezegd: blijf kalm, adem in en adem uit."

Verbazing over ophef over Boef op Eurosonic
Verbazing over ophef over Boef op Eurosonic (Foto: BuzzE)