Mertens in achtste finales Australian Open, Ostapenko onderuit

Tennisster Elise Mertens heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de achtste finales. De 22-jarige Belgische was met 7-5, 6-4 een maatje te groot voor Alizé Cornet uit Frankrijk en verloor vooralsnog geen enkele set in Melbourne. Voor Mertens is het de eerste keer dat ze de laatste zestien haalt op een Grand Slam-toernooi.

De weg naar de kwartfinales ligt voor Mertens ook zeker open, want ze neemt het bij de laatste zestien op tegen de Kroatische Petra Martic, de mondiale nummer 81 - Mertens staat 37e. Martic was in Melbourne in drie sets te sterk voor de Thaise qualifier Luksika Kumkhum: 6-3, 3-6, 7-5. Een andere qualifier haalde het wel: de Tsjechische Denisa Allertova bereikte voor het eerst de laatste zestien door een 6-1, 6-4 zege op de Poolse Magda Linette.

Voor Jelena Ostapenko (7) viel het doek. De Letse Roland Garros-kampioene ging met 6-3, 1-6, 6-3 onderuit tegen Anett Kontaveit uit Estland. Een zeer zeldzaam Ests onderonsje komt er net niet, want Kontaveit's landgenote Kaia Kanepi verloor met 3-6, 6-1, 6-3 van de Spaanse Carla Suarez Navarro. Magdalena Rybarikova (19) uit Slowakije was de Oekraïnse Kateryna Bondarenko met 7-5, 3-6, 6-1 de baas en speelt in de achtste finales tegen Caroline Wozniacki of Kiki Bertens.