Bruggink: "Het is me nogal wat wat daar is gebeurd"

Arnold Bruggink vindt dat Ajax openheid moet geven voor het ontslag van Marcel Keizer, Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman.

"Ajax, de grootste club van Nederland, ontslaat de trainer, zet Dennis Bergkamp aan de kant en laat het eerder nog zo geroemde Technisch Hart uiteenvallen. En vervolgens is er niemand vanuit de clubleiding die daar een heldere toelichting op geeft", schrijft Bruggink in zijn column in Voetbal International. "Ja, er is een geregisseerd en kritiekloos interviewtje met Marc Overmars en Edwin van der Sar op Ajax TV geweest. Maar dat was het dan."

De oud-voetballer vindt het onbegrijpelijk voor zo'n grote club als Ajax. "Het is me nogal wat wat daar is gebeurd. Relatief gezien presteerde Marcel Keizer als trainer immers naar behoren. En Dennis Bergkamp is een icoon van het hele Nederlandse voetbal die door Johan Cruijff naar voren was geschoven om diens gedachtegoed te bewaken.

"Als dat soort mensen wordt ontslagen en vervolgens de hele club in brand komt te staan, dan moet er iemand opstaan die het een en ander uitlegt aan de achterban en die de persoonlijkheid heeft om kritische vragen van de media te beantwoorden. Dat kun je niet stilzwijgend voorbij laten gaan alsof er niets aan de hand is.'

"Ja, vorige week tijdens het trainingskamp in Portugal ging Overmars ineens in gesprek met de aanwezige journalisten. Alleen: vragen over de trainers of Bergkamp mochten niet worden gesteld. Schijn-openheid dus. Leg gewoon uit dat Bergkamp op een andere lijn zat en dat het intern vaak genoeg geknald heeft. Vertel waarom je denkt dat Erik ten Hag een betere trainer is dan Marcel Keizer. Dat kun je doen zonder mensen te hoeven beschadigen."

"Bovendien stut je daarmee als clubleiding tegelijk ook de positie van de nieuwe trainer Ten Hag. Nu hoorde je direct weer gezeur dat hij geen Ajax-icoon is en als trainer nog nooit een echte prijs heeft gewonnen. Hou zo’n man een beetje uit de wind als je daar de mogelijkheid toe hebt, denk ik dan."