OM onderzoekt gebruik geweld Kroon Afghanistan

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Dat gebeurde tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft dat woensdag naar buiten gebracht namens Kroon.

Kroon (47) stelt daarin dat hij het incident vorig jaar bij Defensie heeft gemeld. Defensie deed hiervan vorige week officieel melding bij het OM, dat nu een onderzoek heeft ingesteld, aldus de verklaring. De militair kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding, wegens heldhaftig optreden in Afghanistan. Hij werkt nu voor de inspecteur-generaal van de krijgsmacht.

"Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzelf. Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen", aldus Kroon.

Naar geweten gehandeld
Vanwege de geheime aard zegt hij er verder niet over uit te kunnen weiden. "De uitkomst van het onderzoek van het OM zie ik met vertrouwen tegemoet, omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld", aldus Kroon.

Hij zegt verder dat hij er bewust voor kiest dit nu zelf naar buiten te brengen. "Ik zou het zeer betreuren als u via andere kanalen van dit incident en deze melding zou vernemen dan van mijzelf."

OM onderzoekt gebruik geweld Kroon Afghanistan
OM onderzoekt gebruik geweld Kroon Afghanistan (Foto: ANP)