Schansspringlegende Kasai vlagdrager op Olympische Spelen

Vanuit de Japanse sportwereld is dinsdag - in elk geval in de ogen van uw redacteur - een van de gaafste sportberichten ooit naar buiten gekomen. Niemand minder dan schansspringlegende Noriaki Kasai zal op 9 februari tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang de Japanse vlag het stadion binnen dragen.

Het Japans Olympisch Comité maakte dinsdag de definitieve keuze bekend. Voor de eeuwig jonge Kasai, die in november op 45-jarige leeftijd maar weer eens nationaal kampioen werd, worden het komende maand al zijn achtste Olympische Spelen, een record voor wintersporters.

De wereldkampioen skivliegen van 1992 kende dit seizoen een stroeve start, maar lijkt in de afgelopen weken de vorm toch weer gevonden te hebben. In Sochi pakte hij in 2014 individueel en met het team olympisch zilver en brons, in 1994 was hij in Lillehammer al goed voor teamzilver.

De aanvoerder van de Japanse olympische ploeg is schaatster Nao Kodaira. De in Nederland wonende en trainende sprintster is in Pyeongchang de grote favoriete voor goud op de 500 meter en ook een belangrijke kanshebster op de 1000 meter.