Greipel sprint naar winst in eerste etappe Tour Down Under

André Greipel heeft de eerste etappe van de Santos Tour Down Under op zijn zijn geschreven. De sprinter van Lotto Soudal was na 145 kilometer de snelste in een massasprint. Caleb Ewan werd tweede voor Peter Sagan. Greipel is automatisch ook de eerste leider.

William Clarke (Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale), Nicholas Dlamini (Dimension Data) en Scott Bowden (UniSA-Australia) kozen al vroeg in de etappe voor de aanval. Het drietal zou een voorsprong van iets meer dan vier minuten bij elkaar fietsen. Clarke zou het langst volhouden van het drietal. De Australiër werd op tien kilometer van de streep gegrepen. Bowden moest al op honderd kilometer van de streep afhaken bij zijn medevluchters terwijl de Zuid-Afrikaan Dlamini met nog 35 kilometer van de streep Clarke niet kon volgen.

Met nog één kilometer te gaan was het vooral Mitchelton-Scott en Quick-Step Floors die de sprint aantrok voor hun sprinter. Ewan begon sterk aan de sprint, maar werd toch geklopt door Greipel. De Duitse sprinter van Lotto Soudal kwam uit het wiel van de Australiër gesprint.