Darter Fitton stapt over naar PDC, ook Hughes en O'Shea maken overstap

Darter Darryl Fitton houdt het na zeventien jaar voor gezien bij de BDO. De 55-jarige voormalig begrafenisondernemer heeft dat maandag op Facebook zelf bekendgemaakt. The Dazzler heeft zich ingeschreven voor de Q-School, waar hij deze week gaat proberen een PDC Tour Card te bemachtigen.

"Na zeventien jaar bij de BDO, inclusief zestien Lakeside-deelnames, heb ik besloten te stoppen bij de BDO. Ik doe dit onder meer om minder te hoeven reizen", geeft Fitton aan. "Door mijn heupoperatie moet ik het zo'n drie maanden rustiger aan doen en op deze manier kan ik mijn reisuren verminderen, waardoor ik uiteindelijk weer op mijn beste niveau ben."

Publiekslieveling Fitton, ondanks zijn gigantische formaat altijd goed voor een dansje bij de opkomst, won bij de BDO twee majors. Hij schreef de Zuiderduin Masters (tegenwoordig Finder Darts Masters) van 2009 op zijn naam, net als de World Darts Trophy van 2016. In 2005, 2009 en vorig jaar stond Fitton in de halve finales op Lakeside, waar hij dit jaar in de tweede ronde sneuvelde tegen uiteindelijk kampioen Glen Durrant.

Ook Jamie Hughes, de nummer drie van de BDO-ranglijst, heeft aangegeven de overstap te maken en een gooi te doen naar een tourkaart bij de PDC. Yozza verloor op Lakeside in de eerste ronde van de Duitser Michael Unterbuchner, de verrassing van het toernooi. In de twee jaren daarvoor haalde de Engelsman de halve finales.

Eerder werd bekend dat Fitton niet de enige was die als een van de grote BDO-namen van de laatste twintig jaar overstapt. Niemand minder dan Tony O'Shea heeft zich eveneens ingeschreven voor de Q-School. De 56-jarige Silverback plaatste zich dit jaar voor het eerst sinds zijn debuut in 2002 niet voor Lakeside, waar hij in 2009, 2012 en 2013 de finale haalde.