Hof: geen observatie Aydin C. in PBC

Webcamafperser Aydin C. wordt op korte termijn niet geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Wel gaat een gedragskundige kijken of hij nieuw persoonlijkheidsonderzoek moet ondergaan. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had om de observatie gevraagd.

Het hof is het met het OM eens dat "de aard, ernst en omvang" van de beschuldigingen en "het beperkte inzicht" in de persoonlijkheid van Tilburger C. (39) nieuw onderzoek naar hem rechtvaardigen. Maar voor een observatie in het PBC is een actueel deskundigenoordeel nodig, aldus het hof. Dat heeft het OM niet kunnen overhandigen.

Het hof heeft de zaak daarom opnieuw in handen gelegd van de onderzoeksrechter. Die kan in een later stadium - als de rapportage van de gedragskundige daar aanleiding toe geeft - alsnog tot onderzoek door het PBC besluiten.

Wenselijk
Het OM vindt zo'n observatie wenselijk omdat het in C. "een man met twee gezichten" ziet. "Aan de ene kant een natuurmens met filosofische inzichten, aan de andere kant een gewetenloze afperser, die langdurig plezier haalt uit het bedreigen en vernederen van jonge meisjes", zei de aanklaagster vorige maand.

Wanneer de beroepszaak van C. verder gaat, is niet bekend. Hij kreeg in maart bijna elf jaar cel wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs.

Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op vijftienjarige leeftijd een einde aan haar leven maakte. Canada wil C. in die zaak zelf berechten.

Hof: geen observatie Aydin C. in PBC
Hof: geen observatie Aydin C. in PBC (Foto: ANP)