Vulkaan Mayon op de Filipijnen weer actief

Afgelopen weekend is op het Filipijnse eiland Luzon de vulkaan Mayon weer uitgebarsten. Duizenden mensen die rond de flanken van de Mayon wonen zijn uit voorzorg geëvacueerd. De alarmstatus van de vulkaan is inmiddels verhoogd van level 2 naar 3. Dit is het op twee na hoogste niveau en men verwacht de komende dagen en weken meer vuurwerk van de vulkaan

Rondom de berg worden lichte aardschokken waargenomen en sinds zaterdag heeft de vulkaan enkele malen as en rook uitgespuwd. 's Nachts wordt de rode gloed van lava in de krater goed zichtbaar. Door de zware regenval van de afgelopen weken zijn wetenschappers ook bang voor modderlawines die bij een nieuwe eruptie van de berg kunnen komen. Uit voorzorg zijn twaalf duizend mensen in een gebied van zeven kilometer rondom de vulkaan geëvacueerd. 

Bij een uitbarsting in 1984 werden ruim 73.000 mensen geëvacueerd maar vielen er geen slachtoffers. In 1993 vielen ruim honderd doden bij een plotselinge uitbarsting van de vulkaan. Het merendeel van die mensen waren boeren die op de flanken van de vulkaan aan het werk waren. De laatste actieve periode van de Mayon was in 2014. De vulkaan staat bekend als één van de actiefste vulkanen van Azië.