Duitse 'sweep' in tweemansbobs, AustraliŽrs in Nederlandse slee naar Spelen

De World Cup bobsleeën in het Zwitserse St Moritz heeft bij de tweemansbobs een heuse Duitse sweep opgeleverd: de Duitse driekleur zwaaide boven alle drie podiumplaatsen.

De winst was voor Nico Walther en zijn remmer Christian Poser. Het duo stond na één run tweede, 0,04 seconden achter Francesco Friedrich en remmer Thorsten Margis, maar in run twee ging het fout voor Friedrich. Hij maakte op het laatste rechte stuk een grote fout, ging deels zijwaarts en verloor zijn opgebouwde voorsprong. Op 0,05 seconden werd hij uiteindelijk tweede, plek drie was op 0,21 tellen voor Johannes Lochner en Christopher Weber.

Ivo de Bruin en Bror van der Zijde haalden met hun 22e plek de tweede run niet, maar toch was er wat succes voor een Nederlandse slee. De Australiërs Lucas Mata en David Mari dachten al lang en breed zeker te zijn van olympische deelname, maar van het Australisch Nationaal Olympisch Comité kregen ze plotseling te horen dat ze, om daadwerkelijk naar Pyeongchang te mogen, een World Cup-resultaat moesten hebben.

Dat was er nog niet, want Mata kwam dit seizoen alleen in actie in de North American en Europe Cup. Het duo pakte dus snel de boel bij elkaar, vloog naar Zwitserland en leende daar een Nederlandse slee. Met Holland Casino op de oranje-witte slee plaatsten ze zich knap voor de tweede run, waarmee aan de nationale eisen voldaan werd en ze zich voor de Spelen plaatsten.

Bij de vrouwen was de winst voor de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, die met remster Lolo Jones in beide runs de beste was. Mariama Jamanka en Annika Drazek uit Duitsland pakten op 0,21 seconden de tweede plek, hun landgenotes Stephanie Schneider en remster Lisa Buckwitz eindigden op 0,49 seconden als derde.