Cocu: "Ik heb daar nu nog heel veel moeite mee"

Het vijfde seizoen als hoofdtrainer bij PSV begon dramatisch voor Phillip Cocu dit seizoen. De trainer schaamt zich ervoor.

In de voorronde van de Europa League werd PSV uitgeschakeld door het Kroatische NK Osijek. Hiermee kwam er al vroegtijdig een einde aan de Europese aspiraties van de Eindhovenaren dit seizoen. De eerste plek in de Eredivisie na de eerste seizoenshelft maakt niet alles goed.

"Dat is mooi, maar we zijn uitgeschakeld in Europa. Daar kun je niet tevreden over zijn, maar wel over de punten in de Eredivisie'", vertelt Cocu in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "Een gevoel van schaamte na de uitschakeling tegen Osijek? Absoluut. Ik heb daar nu nog heel veel moeite mee. We hebben Osijek niet onderschat, maar niet gebracht wat we kunnen en dat frustreert. De ploeg was nog niet zover om op het niveau te spelen waarop we nu zitten."

Als speler was Cocu in het buitenland actief bij Barcelona en Al-Jazira en hij hoopt als trainer ook ooit in het buitenland aan de slag te gaan. "Eigen ambities? Die heb ik natuurlijk. Het is een verrijking voor je leven om eens in het buitenland te werken, dat heb ik al mogen ervaren. Ik ben altijd ambitieus, maar jaag niks na."

"Ik realiseer me ook goed waar ik zit en welke mogelijkheden ik krijg. Dat moet je ook waarderen. Komt er iets voorbij waarvan ik denk dat dat hét is, dan kijk ik daarnaar. Ik ben wel analytisch ingesteld, maar volg in dat opzicht mijn gevoel. Niet altijd te ver vooruit plannen, dat heb ik als speler ook nooit gedaan. Het komt wanneer het komt."