Stjernen vliegt naar winst, Ammann na jaren weer op podium

Schansspringer Andreas Stjernen heeft de eerste World Cup-overwinning uit zijn carrière binnen. De Noor was de beste tijdens de eerste wedstrijd in het skivliegen van dit seizoen, gehouden op de grote Kulm in het Oostenrijkse Tauplitz/Bad Mitterndorf.

Stjernen was veruit de beste tijdens de eerste ronde en in ronde twee wist hij zijn leidende positie vast te houden. Hij treed zo in de voetsporen van zijn vader Hroar, die in 1985 in Bischofshofen zijn eerste en enige World Cup-zege pakte. Stjernen's landgenoot Daniel André Tande vloog met een heerlijke tweede sprong van de zevende naar de tweede plek.

De derde plek was voor de Zwitserse veteraan Simon Ammann, de dubbel olympisch kampioen van zowel 2002 als 2010. In de afgelopen jaren kwam Ammann er niet vaak echt meer aan te pas, zijn laatste podiumplek dateerde alweer uit maart 2015. Toch lijkt hij kort voor de Spelen alsnog in vorm te komen, want eindelijk stond de Zwitser weer eens op het podium, voor de 80e keer. Alleen Gregor Schlierenzauer, Adam Malysz en Janne Ahonen deden dat ooit vaker.