Eerste Nederlandse titel Brand in het veld

Lucinda Brand heeft haar eerste Nederlandse titel in het veldrijden veroverd. De Dordtse rijdster van Sunweb dulde in Surhuisterveen geen tegenstand en finishte ruim voor Maud Kaptheijns, die zilver pakte. De bronzen medaille ging naar Annemarie Worst.

Bij de start nam Brand al direct een voorsprong en wist deze, ondanks een valpartij, uit te bereiden tot een kleine tien seconden. Eerste achtervolgster was toen nog Worst, maar die moest in de tweede ronde Kaptheijns voor laten gaan. Ze verloor nog meer tijd door pech met haar ketting, maar wist de podiumpositie te behouden.

Brand, die vorig jaar tweede werd achter de nu afwezige Marianne Vos, wist gestaag haar voorsprong uit te bouwen naar veertig seconden. Ze kon dan ook onbedreigd naar haar eerste titel rijden. Enige spanning was er nog wel voor de derde plaats, want Worst ze zag voormalig wereldkampioene Thalita de Jong in de slotronde snel dichterbij komen. Ook die kreeg nog te kampen met pech, waardoor de bronzen medaille naar Worst ging.