Korea's praten weer over OS-deelname noorden

Noord- en Zuid-Korea praten maandag aan de grens van beide landen voor de tweede keer over deelname van Noord-Koreaanse sporters aan de Olympische Spelen, die van 5 tot 25 februari in de Zuid-Koreaanse plaats Pyeongchang worden gehouden.

Het ministerie van eenheidszaken van Zuid-Korea zegt dat het van het noorden een nieuw verzoek heeft gehad om te overleggen over de voorwaarden van deelname van Noord-Korea aan de Spelen.

Afgelopen dinsdag spraken beide landen voor het eerst sinds eind 2015 weer met elkaar. Zuid-Korea heeft toen voorgesteld gezamenlijk op te trekken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ook wil het land militair overleg voeren met de noorderburen om de relatie te verbeteren. Dat zou onder meer moeten gebeuren door families voor het Chinese nieuwjaar in februari te herenigen.

Een kunstrijpaar uit Noord-Korea, Ryom Tae-Ok en Kim Ju-Sik, kwalificeerde zich voor de Spelen. Omdat Noord-Korea hun deelname niet heeft aangemeld voor de deadline van 30 november 2017 ging hun plek naar Japan. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kan er overigens nog steeds voor kiezen om de Noord-Koreaanse kunstrijders mee te laten doen.

Korea's praten weer over OS-deelname noorden
Korea's praten weer over OS-deelname noorden (Foto: ANP)