AIVD: vier aanslagen verijdeld in zes jaar

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in de afgelopen zes jaar in Nederland vier aanslagen kunnen voorkomen. Dit zei het hoofd van de inlichtingendienst Rob Bertholee woensdag tijdens de opnames van interviewprogramma College Tour.

De vier aanslagen zijn volgens Bertholee de concrete, zware gevallen. Daaronder valt volgens de AIVD-chef ook de arrestatie van Rotterdammer Jaouad A., die gevaarlijke 'vuurwerkexplosieven' en een automatisch wapen bezat. Hij had volgens de AIVD jihadistische ideeën. Het explosieve materiaal was sterk genoeg om een auto te laten ontploffen. A. werd eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel.

Over de andere "zware gevallen" liet het AIVD-hoofd geen details los. Hij wees erop dat zijn dienst de afgelopen jaren honderden dreigingen heeft onderzocht. "Het risico op een aanslag is daadwerkelijk aanwezig", zei hij.

Geluk
Dat er nog geen aanslagen zijn geweest is volgens Bertholee te danken aan inzet van politie en justitie, maar ook "puur geluk".

De AIVD-baas ging ook in op cybersecurity. Volgens Bertholee is Nederland op dit vlak naïef. Hij vindt "veiligheid belangrijker dan privacy". De baas van de veiligheidsdienst geeft de cyberveiligheid in Nederland een 6 als rapportcijfer. "Het is voldoende, maar het kan zomaar een 5 worden".

Bertholee zegt het "onverstandig" te vinden als de nieuwe wet Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (in de volksmond sleepwet genoemd) er toch niet zou komen. Met die wet kunnen de inlichtingendiensten grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. Volgens Bertholee is de huidige wet dusdanig beperkend dat "internet een zwakke plek vormt voor de nationale veiligheid".

AIVD: vier aanslagen verijdeld in zes jaar
AIVD: vier aanslagen verijdeld in zes jaar (Foto: ANP)