Michael P. naar Pieter Baancentrum

Vandaag is de rechtszaak tegen de 27-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van Anne Faber in Zeist van start gegaan met de eerste pro forma zitting. In de voordracht dankten de officieren van justitie de vele vrijwilligers en professionals voor hun hulp en betrokkenheid. “Zonder de inzet van vrijwilligers hadden we hier nu wellicht niet gestaan”. De volgende zitting is op 23 maart en de zaak zal naar verwachting op 11 en 12 juni 2018 inhoudelijk behandeld worden.

Op de voorlopige tenlastelegging staan drie feiten: moord dan wel gekwalificeerde doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting onder dreiging van een mes. In de voordracht beschreven de officieren de dertien dagen tussen de vermissing van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht en de vondst van haar lichaam in Zeewolde. De vondst van Annes jas door een vrijwilliger en het feit dat deze vrijwilliger de jas heeft aangewezen aan de politie, was cruciaal. De jas kon zodoende met de grootste zorgvuldigheid worden veiliggesteld voor sporenonderzoek door het NFI.

Het onderzoek is nog niet afgerond. De verdachte heeft verklaard dat hij Anne Faber op 29 september 2017 van haar vrijheid heeft beroofd, heeft verkracht en om het leven heeft gebracht. De recherche onderzoekt de feitelijke gebeurtenissen aan de hand van getuigenverklaringen, beelden, gsm-gegevens en ander forensisch en technisch onderzoek. Dit onderzoek zal nog enkele maanden in beslag nemen.

Ook moet het persoonlijkheidsonderzoek nog plaatsvinden. De verdachte wordt 15 januari opgenomen in het Pieter Baancentrum; de eindrapportage daarvan wordt half april verwacht. De volgende zitting staat gepland op 23 maart om 9.00 uur en zal zodoende ook een pro forma zitting zijn. Ook zullen eventuele onderzoekswensen dan worden besproken. Naar verwachting zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden op 11 en 12 juni 2018. Ten slotte vermeldden de officieren dat de rechtbank in Gelderland is gevraagd de voorwaardelijke invrijheidstelling voor de daar opgelegde straf in te trekken.