Zweedse biatlonploeg in dichte mist naar eerste winst in 9 jaar

De World Cup biatlon in het Duitse Oberhof is zondag met een opmerkelijke wedstrijd afgesloten. De estafette bij de mannen werd geplaagd door behoorlijk dichte mist, wat leidde tot een hoogst ongewoon wedstrijdverloop en een dik uur aan discussies over het al dan niet stoppen van de wedstrijd - iets wat uiteindelijk niet gebeurde.

Door de weersomstandigheden hadden veel van de eerste atleten het al wat lastig, maar dat gold niet voor veteraan Michael Rösch. De naar België overgestapte Duitser hield het hoofd koel en gaf het stokje als eerste over, vlak voor de Rus Alexey Volkov. De van Frankrijk overgekomen Florent Claude was vervolgens in de liggende schietbeurt zo'n beetje de enige die de dichte mist het hoofd kon bieden, waardoor de Belgische voorsprong nog groter werd.

Claude hield België aan de leiding en dat werd bijzonder gewaardeerd door de duizenden aanwezige Duitse fans, die hun eigen ploeg op een dramatische 19e plek zagen liggen met een vrij schokkend totaal van tien strafrondjes door gemiste schoten. Bij de Belgen was het na Rösch en Claude de beurt aan de wat mindere goden, te beginnen met Thierry Langer. Die deed het zeer behoorlijk en hield zijn ploeg knap op plek vier, maar Tom Layahe-Goffart zakte als slotloper weg naar plek dertien.

De strijd om de winst ging na het wegvallen van België tussen Italië en Zweden, twee landen die al jaren geen estafette gewonnen hadden. Dominik Windisch schoot als derde Italiaan snaarstrak en gaf het stokje met een dikke minuut voorsprong op Sebastian Samuelsson over aan Thierry Chenal. Die kon de druk echter niet aan en moest het hoofd met afstand bieden tegen Fredrik Lindström. De Zweden wonnen zo voor het eerst sinds maart 2009 weer eens een estafette, Italië mocht wel voor het eerst in zes jaar het podium op. Noorwegen eindigde als derde op ruim twee minuten.

Bij de vrouwen werd het zelden echt spannend, waarbij de winst uiteindelijk naar het Franse kwartet ging. Ze bleven een Duitse B-ploeg - zonder kopvrouw Laura Dahlmeier - een goede halve minuut voor, terwijl de Zweedse dames mochten juichen om een zeldzame derde plek - hun eerste podiumplek in bijna zes jaar.