Cold case onderzoek: Miet van Bommel

Bijna 26 jaar na dato is de zaak nog steeds niet opgelost: de verkrachting en moord van de 84-jarige Miet van Bommel uit Bladel (Brabant). Miet was slechtziend en daarnaast was één van haar benen geamputeerd. Op 11 februari 1992 werd Miet door de wijkverpleging naar bed gebracht. Miet sliep aan de voorkant van de woning, in het voormalige café dat ze jarenlang met haar man had gerund. De volgende ochtend, 12 februari, vond de verpleegster Miet op de grond naast haar bed. 

Seksueel misbruikt
Ze was sekueel misbruikt en daarna met geweld om het leven gebracht. De dader had een raampje in de voordeur kapotgeslagen om binnen te komen. Hij is ook via de voordeur weer vertrokken. De politie onderzoekt de zaak nog steeds. Ze vermoeden dat de dader destijds tussen de 18 en 25 jaar oud was, weinig tot geen seksuele ervaring had en geen zelfvertrouwen had waardoor hij geen contact durfde te maken met meisjes of vrouwen van zijn eigen leeftijd. 

DNA-onderzoek
Na de uitzending van Opsporing Verzocht en Bureau Brabant kreeg het cold case team in Oost-Brabant meer dan honderd tips binnen. In die tips werden ook namen genoemd van mensen die mogelijk betrokken zouden zijn bij de moord op Miet. Daaruit is uiteindelijk een aantal personen geselecteerd bij wie DNA is afgenomen. Dat zal worden vergeleken met het DNA dat is verkregen uit technisch onderzoek. De politie verwacht dit onderzoek in de loop van 2018 af te ronden. 

Beloning
Voor de gouden tip werd destijds al 15.000 gulden uitgeloofd. Inmiddels is dat omgezet naar 15.000 euro. De politie wil met iedereen spreken 'die ook maar een flauw vermoeden heeft wie de dader kan zijn'. Wellicht zijn er mensen die in de loop van de tijd geruchten hebben gehoord over de zaak. Het daderprofiel luidt: "Een destijds jonge man, die nu waarschijnlijk tussen de 42 en 49 is, die in 1992 een link had met Bladel, verlegen was en waarschijnlijk weinig of geen seksuele ervaring had. En misschien zelfs vrouwen of meisjes begluurde".

Miet van Bommel (Foto: Politie.nl)
Miet van Bommel (Foto: Politie.nl)