China verbiedt productie 533 automodellen, focus op elektrische auto's

China heeft de productie van maar liefst 533 automodellen verboden. Het gaat om auto's die te veel benzine verbruiken, want de leiding van het land wil dat men zich meer en meer gaat focussen op elektrische auto's.

Staatspersbureau Xinhua meldt dat onder meer auto's van Volkswagen en Daimler op de lijst staan, maar Volkswagen maakt zich geen zorgen. "Het gaat niet om modellen die op het moment in productie zijn", aldus een woordvoerder, terwijl een collega van Daimler hetzelfde vertelde tegenover de Frankfurter Allgemeine. Volgens de bedrijven heeft het dan ook geen effect op de verkoop in China.

Volgens Volkswagen is de nieuwe zet slechts een boodschap van de overheid over nieuwe eisen voor de auto's, waar alle huidige modellen al aan voldoen. De modellen die niet meer geproduceerd mogen worden, komen met name van Chinese fabrikanten als Chery en Dongfeng, die samenwerken met Peugeot en Citroën.

De Chinese overheid heeft de teugels wat betreft de uitstooteisen nog eens aangetrokken, om zo de strijd tegen luchtvervuiling aan te kunnen gaan. De regering moedigt bewoners aan om elektrische auto's te gebruiken: kopers van dergelijke auto's genieten bijvoorbeeld belastingvoordelen.