Al 18 doden door extreme kou VS

In de VS zijn inmiddels 18 mensen overleden aan de gevolgen van de extreme kou waardoor het land geteisterd wordt. Vooral in het noordoosten is de kou extreem. Op sommige plaatsen werden temperaturen van -30 graden celsius gemeten.

Door de stormachtige wind en de vele sneeuw voelt het nog veel kouder aan. "Het is gevaarlijk buiten, blijf thuis!", meldt de Amerikaanse weerdienst National Weather Service via Twitter. Meteorologen verwachten dat de kou zeker nog een aantal dagen aanhoudt. 

Times Square in New York bood vrijdag een ongewone aanblik. Op het plein, dat doorgaans vol staat met toeristen, was het nagenoeg uitgestorven. Ook de toeristische attracties in de hoofdstad Washington waren zo goed als verlaten. Ook het grootste deel van scholen in het oosten van de VS waren vrijdag voor de tweede dag achtereen gesloten.

De kou spreidt zich uit tot in Florida in het zuiden van het land. Door de extreme kou zijn al 200 doodgevroren zeeschildpadden uit de wateren gehaald en meer dan 100 gered. Ook vallen de leguanen daar vanwege de kou inmiddels letterlijk uit de bomen. In Texas vonden drie daklozen de dood door de extreme kou.

De Niagara watervallen inmiddels, net als voorgaande jaren overigens, grotendeels bevroren. 

Dodental door extreme kou VS loopt verder op
Dodental door extreme kou VS loopt verder op (Foto: ANP)