Petitie tegen optreden Boef op Noorderslag

Meer dan duizend mensen hebben vrijdag in korte tijd een petitie ondertekend om rapper Boef te weren van het muziekfestival Eurosonic Noorderslag. Boef staat met zo'n vijftig andere Nederlandse acts geprogrammeerd op zaterdag 20 januari.

"Gezien de recente laatdunkende en kwetsende uitlatingen van rapper Boef in de richting van vrouwen lijkt het ongewenst dat deze artiest gaat optreden op een festival waar vrouwen en meisje gewoon een leuke tijd willen hebben, ook als ze een rokje dragen en een biertje drinken", staat bij de petitie.

Noorderslag is niet bereikbaar voor een reactie. Aan het Dagblad van het Noorden liet festivalcoördinator Peter Sikkema donderdag weten niets te voelen voor een boycot. "We willen de actuele stand van zaken van popmuziek tonen. Daar hoort Boef gewoon bij", zei Sikkema.

De rapper kwam in opspraak nadat hij in een filmpje op Snapchat drie vrouwen die hem een lift hadden gegeven tijdens de jaarwisseling, kech (Marokkaanse straattaal voor hoeren) had genoemd. Sindsdien hebben meerdere festivals zijn optredens geannuleerd. Na festival Muze Misse in Oss volgden Paaspop in Schijndel en vrijdag ParkCity Live in Heerlen. Ook GOfun Partyvakanties, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, heeft de samenwerking met de rapper opgezegd.

Boef verblijft momenteel in de studio. "Boef respecteert het standpunt van de organisaties. Wij worden overspoeld door teleurgestelde fans die een kaartje hebben gekocht voor deze evenementen. Voor de gedupeerde fans zal hij, indien daar behoefte aan is, zelf iets organiseren", zegt zijn management. "Daarnaast heeft hij 400 optredens per jaar en bereikt hij al twee jaar zijn achterban via eigen kanalen, waar hij immens populair is. Hij neemt afstand van hetgeen hij heeft gezegd in een emotionele discussie met Facebookgebruikers en Twitteraars. Komende dagen zit hij in de studio om binnen een week nog muziek uit te brengen voor zijn achterban."

Petitie tegen optreden Boef op Noorderslag
Petitie tegen optreden Boef op Noorderslag (Foto: BuzzE)