Atleet Stuivenberg (22) heeft kanker: "Chemokuur is puur gif"

Bij atleet Maarten Stuivenberg is zaadbalkanker geconstateerd. In augustus bleek bij een dopingcontrole dat er iets niet goed was, waarna eind december de diagnose gesteld werd.

Het is dan ook vergelijkbaar met de Belgische tienkamper Thomas van der Plaetsen, die er eind 2014 eveneens door een 'positief' dopingresultaat achter kwam dat hij zaadbalkanker had. Van der Plaetsen herstelde volledig en voegde zich bij de wereldtop op de tienkamp.

"Zo'n vierhonderd meter met een beetje verzuring in je benen valt dan wel mee", reageert Stuivenberg op het nieuws van zijn diagnose. Vorig jaar deed de 22-jarige atleet uit Veenendaal in Frankrijk nog mee aan het Europees kampioenschap voor landenteams. Op het EK onder 23 in Polen pakte Stuivenberg de zesde plek en een jaar eerder werd hij met de Nederlandse ploeg zevende op de 4x400 meter op het EK in Amsterdam.

Na zes dagen in het ziekenhuis is Stuivenberg weer thuis. Na de kerst hoorde hij dat de kanker was uitgezaaid naar zijn hals en buik en men begon dan ook gelijk met de chemokuur. "De artsen hebben het over 95 procent kans op genezing, dus daar houd ik me maar aan vast. Voor de eerste chemo besefte ik het me nog niet, want ik had geen pijn en voelde me best goed. Bij die chemo merkte ik het pas, dat is puur gif."

Stuivenberg moet nog drie keer opgenomen worden in het ziekenhuis, waar hij dan dezelfde chemokuren zal krijgen. "Het is zo bizar...zo'n geweldig sportjaar en dan nu dit. Ik ben wel strijdlustig, ik vecht en haal rust en vertrouwen uit mijn geloof."