'Chinees die alleen negendarters gooit is dé nachtmerrie'

Wat de grote baas van dartsbond PDC betreft is er maar één echt grote bedreiging voor de populariteit van de sport. "Straks vinden ze in China iemand die alleen maar negendarters gooit, de ene na de andere perfecte leg", aldus Barry Hearn.

Volgens Hearn zou een Chinese machine niet zo best zijn voor de dartswereld: "Het is mijn nachtmerrie, want dat zou de doodsteek zijn voor de sport", verklaart hij. Hearn bedoelt het overigens vooral als manier om aan te geven dat het juist heel goed gaat met het darten, want de volgens hem enige echte bedreiging is wel bijzonder onwaarschijnlijk.

"Wat TV-rechten, sponsoring en belangstelling van fans betreft staat darts absoluut op de beste positie van de twaalf sporten waar ik bij betrokken ben", zegt Hearn, die ook rechten heeft van onder meer snooker, boksen en tafeltennis. "In Amerika en Azië boeken we progressie en zelfs in Afrika gaat het vooruit. Dit jaar werd het WK in Frankrijk, Spanje, Italië en nog meer landen voor het eerst live op TV uitgezonden."

Volgens Hearn zitten de zalen toernooi na toernooi vol en zouden de ticketprijzen dan ook flink omhoog kunnen. "Alles is toch uitverkocht, maar we gooien de prijzen niet omhoog. Darts is het golf voor de gewone man, we moeten alleen wat aan de verstorende zwarte markt gaan doen", aldus Hearn, die verder aangeeft blij te zijn met de opkomst van nieuwe namen als Dimitri van den Bergh, Jamie Lewis en kersvers wereldkampioen Rob Cross.