NS Groepsretour verdwijnt wegens succes, alternatief bijna 43 procent duurder

'Zijn mensen nou helemaal gek? Een beetje gebruik maken van onze eigen goedkope treinkaartjesaanbieding. Dat gaat zomaar niet!', moeten de hoge heren bij de Nederlandse Spoorwegen gedacht hebben toen zij merkten dat het groepsretourtje, voor 7 euro per persoon een retourtje zonder in dezelfde trein te hoeven zitten als je medegroepsreisgenoten, daadwerkelijk veelvuldig verkocht werd.

De NS is al dat goedkope gereis spuug en spuugzat en zij vervangen per 15 januari dan ook het Groepsretour voor het nieuwe Groepsticket. Het goedkope groepsretour, 7 euro per persoon, werd door teveel mensen gebruikt.

Door handig gebruik te maken van de regels van het groepsretour, waarvoor mensen niet in dezelfde trein hoefden te zitten, spraken mensen via apps of facebook af en konden zo de kosten van de immer stijgende treintarieven drukken. De NS noemt het gebruik maken van het groepsretour 'fraude' en 'misbruik'. "ook zijn er oplichters actief die verkochte kaartjes niet leveren", melden de NS.

Met het Groepsticket verwacht het vervoersbedrijf een einde te maken aan het grootschalig gebruik van de groepskaartjes. In tegenstelling tot het oude ticket moet de hele groep nu met dezelfde trein reizen en is het Groepsticket een enkele reis voor 5 euro. Niet alleen moeten mensen dus tegelijk reizen vanaf hetzelfde station, een retourreis kost ook meteen 10 euro in plaats van 7. Een stijging van maar liefst bijna 43 procent.

In 2013 introduceerden NS het Groepsretour als actiekaartje voor groepen. Jaarlijks zouden meer dan 200.000 mensen gebruik hebben gemaakt van het actietarief. En dat was natuurlijk niet de bedoeling.

NS vervangen groepskaartje vanwege fraude
NS vervangen groepskaartje en maakt alternatief bijna 43 procent duurder (Foto: ANP)