Wereldrecord voor Japanse atleet met 76e marathon onder 2:20 uur

Marathonloper Yuki Kawauchi heeft op nieuwjaarsdag een bijzonder wereldrecord gevestigd. De 30-jarige Japanner liep in het Amerikaanse Marshfield een marathon in 2:18.59 uur. Dat was de 76e keer dat hij onder de 2:20 uur dook, waarmee hij het wereldrecord afpakte van de Amerikaan Doug Kurtis.

Kawauchi toog naar de VS om op het parcours van de marathon van Boston te trainen en hij eindigde zijn trip met de marathon in Marshfield. De organisatoren werkten hard om de wedstrijd bij de Amerikaanse atletiekbond geratificeerd te krijgen, zodat Kawauchi's resultaat officieel de boeken in kon gaan.

Het was belachelijk koud, met gevoelstemperaturen van -23 graden Celcius, en dat leek de Japanner op te breken, want hij lag halverwege allesbehalve op schema. "Het leek mijn langzaamste marathon ooit te worden, maar ik ben helemaal naar de VS gekomen en de mensen hier hebben zo hard gewerkt om dit voor mij mogelijk te maken, dus ik wilde echt alles geven. Dit zijn zeker de koudste omstandigheden waarin ik ooit gelopen heb, nu kan ik ook wel voor de snelste tijd ooit op Antarctica gaan", reageerde Kawauchi, nadat hij zich in de lokale school even had opgewarmd.

Kawauchi loopt nogal veel marathons, maar doet dat vaak erg goed. Hij finisht vrijwel altijd onder de 2:20 uur en heeft ook al 25 keer onder de 2:12 gelopen. Hij heeft de wereldrecords in handen van het grootste aantal marathons onder de 2:12 tot en met 2:20 uur. Hij won ook al veel marathons, zoals de wat kleinere stadsmarathons als Oslo, Zürich en vele Japanse wedstrijden. Op het WK werd hij vorig jaar negende, dus ook internationaal telt de veelloper absoluut mee.

Na vijf marathons in de afgelopen acht weken - inclusief twee tijden in de 2:10 uur in december - is het nu even rustig voor Kawauchi. Op 18 februari gaat hij in Kitayushu weer aan de baak, halverwege maart loopt hij een marathon in Taiwan en in april staat de Boston Marathon op het schema.