Youp: oudejaarsconference is pingpongen

Youp van 't Hek heeft de afgelopen maanden zijn oudejaarsconference met snelle grappen constant aangepast aan de actualiteit. "Als Gordon niet trouwt en het land is in diepe rouw, vlecht ik dat er diezelfde avond nog in. Een oudejaarsconference is per definitie om te lachen. Een theaterprogramma is tennissen, de oudejaarsconference is pingpongen. De eerste grap moet meteen staan. Dan creëer je die speciale sfeer waarin het vervolgens prettig mootjes hakken is", aldus de cabaretier in het AD.

De 63-jarige Van 't Hek heeft voor 'In een vloek en een zucht' de kroeg Zanzibar bedacht. "Het leek me prachtig, zo'n stamkroeg met pimpelende oudjes die het allemaal geen reet meer kan schelen. Bovendien kun je die mensen over het afgelopen jaar laten praten. Als je voortdurend vanuit je 'ik' spreekt, word je zo'n pedante predikant."

Niet alle belangrijke gebeurtenissen uit 2017 komen langs in de show. "Als ik iets meld, moet het raak zijn. Ik bedoel, dat #Metoo is toch één groot kerkhof van afgekloven botjes. Dan zoek ik naar één goede, originele grap. Het liefst een die de zaal op het verkeerde been zet. Of aankomt als een mokerslag".

'In een vloek en een zucht' is op oudejaarsavond te zien om 22.30 op NPO1. Van 't Hek weet al wanneer hij de volgende oudejaarsconference doet. "Dat is geen arrogantie, maar gewoon de afspraak. In 2020 heb ik weer tijd. Tenminste, als zowel BNNVARA als ik nog besta."

Youp: oudejaarsconference is pingpongen
Youp: oudejaarsconference is pingpongen (Foto: BuzzE)