NS wil uitbreiden met regionale lijnen

De Nederlandse Spoorwegen willen meedingen naar de exploitatie van regionale spoorlijnen. Dat laat NS-topman Roger van Boxtel in een interview in de Volkskrant weten. Hij is al bij provinciale bestuurders langs geweest om dat duidelijk te maken.

Als eerste heeft Van Boxtel zijn oog laten vallen op de trajecten Dordrecht-Geldermalsen en Amersfoort-Wageningen, waarvan de vervoersconcessies de komende jaren aflopen.

De topman reageert ook op kritiek dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie, omdat de NS een staatsbedrijf is. Hij vindt niet dat op het spoor een volledige marktwerking functioneert. "Onze concurrenten houden ons scherp, maar bij hen verdwijnt iedere verdiende euro wel naar het buitenland", aldus Van Boxtel.

"Ik vind het bizar dat Kamerleden iedere dag naar de microfoon hollen om voor Akzo, Unilever of PostNL overnames uit het buitenland tegen te houden, maar bij NS denken: laat dat bedrijf nog maar een paar lijnen inleveren. Met welk doel? Waarom nog meer versnippering?"

NS wil uitbreiden met regionale lijnen
NS wil uitbreiden met regionale lijnen (Foto: ANP)