'Superzeilboot' verplettert snelheidsrecord prestigieuze Sydney-Hobart-race

'Superzeilboot' Wild Oats XI heeft voor de negende keer als eerste de finishlijn van de prestigieuze race Sydney-Hobart gepasseerd. De boot legde de bijna 1200 kilometer af in een nieuwe recordtijd van één dag en 8:48.50 uur. Daarmee verpletterde de boot het vorig jaar neergezette record van Perpetual Loyal met bijna vijf uur.

Voor Wild Oats XI is het al de negende overwinning tijdens de race in de Tasmaanse Zee, telkens met Mark Richards als skipper. Overigens is de zege nog niet helemaal officieel, maar gaat het om de line honours: het als eerste passeren van de finishlijn. Wie de officiële beker van de winnaars krijgt wordt nog bepaald aan de hand van de zogenaamde handicaps, gebaseerd op onder meer de grootte van de zeilen en de boten, waardoor de tijden nog aangepast worden. De meeste aandacht gaat echter uit naar de winnaar van de line honours.

De zege van Wild Oats XI mag gerust een klein wonder genoemd worden. Een week eerder sloeg de bliksem in op het superjacht, waardoor flink wat instrumenten kapot waren. Na een indrukwekkende race tegen de klok was men op Tweede Kerstdag net op tijd klaar voor de start. Tussen 2005 en 2014 won de boot al acht keer, maar in de vorige drie jaar lukte het niet: in 2015 en 2016 had men pech, vorig jaar raakte de ploeg ook het snelheidsrecord kwijt.

Richards en zijn bemanning moeten nog wel even wachten op een mogelijk protest. Al bij de start vond een bijna-botsing plaats met de LDV Comanche, die gelijk de protestvlag hees. Men heeft tot zes uur na de finish om een officieel protest in te dienen tegen Wild Oats XI, waar de bemanning naar verluidt al druk bezig is om de champagne flink te laten vloeien.