Terugval McLaren-Honda in 2017 was 'vernedering' voor Alonso

Fernando Alonso voelde zich aan het begin van het afgelopen Formule 1-seizoen vernederd nadat hij zich realiseerde dat de McLaren-Honda gedurende de winter alleen maar achteruit was gegaan, wat prestaties en betrouwbaarheid betreft.

Dat zegt teambaas Eric Boullier. McLaren ging in 2015 als een trage drol over het circuit, maar het jaar erna verbeterde men zich van de negende naar de zesde plek in het constructeurskampioenschap. Men had goede hoop dat het in 2017 nog weer beter zou gaan, maar al bij de eerste tests in Barcelona bleek dat het dramatisch gesteld was met de betrouwbaarheid en prestaties van de Honda-motor.

"Als sporter is hij zich in de winter mentaal aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. In zijn hoofd tekent hij dan uit hoe dat eruit moet zien en dat motiveert hem", aldus Boullier tegenover Motorsport.com"Als je dan in Barcelona aankomt en ziet dat de motor een flinke stap terug heeft gedaan, is dat een mix van verdriet, vernedering en frustratie. Dat is niet goed", zo trapt hij een ietwat open deur in.

Tijdens de Grand Prix van Singapore leek Alonso goede kans te maken op een sterk resultaat, maar door de crash van Max Verstappen en de Ferrari's werd ook hij uitgeschakeld. Na afloop vertelde de Spanjaard dat hij een gat in de muur van zijn kamer sloeg. "Soms moet hij zijn frustraties even uiten, hij is nogal gespannen na een race. Hij heeft een soort boosheid in zich, want hij weet dat hij beter kan doen en dat hij de beste kan zijn. Hij heeft het nodig om dat te laten zien en ik denk dat hij, als hij wint, weer een gat in de muur slaat."

McLaren hoopt volgend jaar met de immer betrouwbare Renault-motoren weer een stap omhoog te doen en volgens Boullier kan Alonso zich dan weer oprichten. "Ik vergelijk hem altijd met een haai: als hij bloed ruikt, gaat hij er direct op af. Daarom zal hij ook geen millimeter aan wie dan ook toegeven als hij merkt dat hij serieus mee kan doen voor het podium. De druk op het team zal er dan ook zeker zijn, maar het is een goede druk."