Na 30 jaar oorlog bijna weer voetbal in stadion Mogadishu

Somalië heeft een volgende stap gezet richting het terugkrijgen van volledige controle over hun nationale stadion in hoofdstad Mogadishu. Premier Hassan Ali Kheyre bevestigde dat veiligheidstroepen van de Afrikaanse Unie zich volgend jaar terug zullen trekken van het stadion.

Het Mogadishu Stadium, goed voor ruim zestigduizend plekken, werd lang gebruikt als het thuisstadion van de nationale ploeg en van diverse ploegen in de Somalische Serie A. Sinds de burgeroorlog eind jaren tachtig begon werd het stadion echter regelmatig gebruikt als een soort uitvalsbasis voor de strijdende krachten. Dat is in de afgelopen jaren eindelijk minder geworden en tegenwoordig bewaakt de Afrikaanse Unie er de orde.

Kheyre vertelde dat het de bedoeling is om het flink vervallen stadion helemaal te renoveren, zodat het weer door de nationale ploeg gebruikt kan worden. Die ploeg speelt haar 'thuiswedstrijden' al jaren in vooral Kenia, Ethiopië en Djibouti. "Het Mogadishu Stadium terug in de handen van het volk krijgen is een van onze beloftes om meer kansen te creeëren voor de voetballiefhebbende jeugd van Somalië", vertelde Kheyre tijdens de sluitingsceremonie van een lokaal toernooi.

"De situatie in ons land is aan het veranderen, na jarenlange wetteloosheid zijn we langzaam op weg naar vrede en stabiliteit. Vanwege de verbeterde veiligheidssituatie hebben we besloten dat we onze thuiswedstrijden weer thuis willen gaan spelen", aldus Abdiqani Said Arab, president van de Somalische voetbalbond. 

"De Somalische mensen hebben het recht om hun nationale ploeg thuis te zien spelen, en nu het land de goede kant op gaat moeten we hen die kans geven. Volgend jaar wordt een jaar van grote verandering voor Somalië. Daarnaast zijn we van plan om nationale ploegen uit een aantal Oost-Afrikaanse landen uit te nodigen voor vriendschappelijke wedstrijden."

Arab is blij met het werk van de overheid en de terugtrekking van de Afrikaanse troepen. "Het doet me goed dat de regering van plan is het stadion te laten renoveren. De voetbalbond heeft hier heel lang op gewacht en het terugkrijgen van het stadion zal de ontwikkeling van het Somalische voetbal erg veel goed doen."