VN: 'Jezus was een Palestijn'

Het kerstfeest is begonnen, een goede reden om het toch al dubieuze kerstverhaal nog wat meer geweld aan te doen. Iets dat je wel aan het UNRWA, een aan de Verenigde Naties verbonden club kan overlaten Zij hebben er geen enkel probleem mee om het nepnieuws te verspreiden dat de pappa en mamma van Jezus Palestijnse vluchtelingen zouden zijn geweest.

Het staat letterlijk in het mailtje dat de vluchtelingenorganisatie die exclusief gericht is op de Palestijnse vluchtelingen (een titel die al generaties overerfbaar is) naar haar sponsors gestuurd heeft: 'Het originele verhaal van kerst begon 2000 jaar geleden met een familie uit Palestina die onderdak zocht. In het kader van die gedachten zijn wij deze maand op zoek naar giften zodat deze mensen -de Palestijnen- niet alleen overleven, maar ook voorspoed leren kennen'. Hierbij dient de kanttekening gemaakt te worden dat in de brief in het Engels voor 'onderdak zoeken' de frase 'to seek refuge' is gebruikt, wat het in die taal een andere lading dan het in Nederlands geeft.

Geschiedkundig ziet men er ietwat naast. Ongeveer honderd jaar na de geboorte van Jezus hebben de Romeinen enorm huisgehouden in het gebied. Na de gebruikelijke genocide en het verwoesten van de Tweede Joodse Tempel heeft men de voormalige provincie Judea omgedoopt naar Syria-Palestina. Dit uiteraard zuiver om de joden te pesten. Dat Jezus een Palestijn zou zijn geweest is dan nogal een tijdparadox. De Islam ontstond een ruime vierhonderd jaar later.

Laila Mokhiber, een Amerikaans/Arabische activiste en opsteller van het mailtje, lag al eerder onder vuur toen ze het humanitaire masker liet vallen om mee te doen aan een 'Israël Apartheid Week'. Kritiek hierop pareerde ze door haar twitteraccount te blokkeren.

Organisaties die verbonden zijn aan de Verenigde Naties hebben er nogal een handje van de geschiedenis te vervalsen. Eerder al trok de UNESCO de 'conclusie' dat joden geen historische en culturele band hebben met Jeruzalem.